SYNC ME @ SYNC

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας...

Σας παραθέτω ένα άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη, όπως το έλαβα αυτούσιο από email..... Διαβάστε το είναι ενδιαφέρον...

28/04/2010
του Γιάνη Βαρουφάκη

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η 'γενναιοδωρία' μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν! Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

  • η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
  • η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
  • οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την 'επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
  • οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
  • όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

 Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!

Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν...)

Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Στατιστικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Παρακολουθείστε στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο (Παγκόσμιου Πληθυσμού, Πολιτική και Οικονομία, Περιβάλλον, Διατροφή, Νερό, Ενέργεια, Υγεία) κάνωντας κλικ εδώ http://www.worldometers.info/gr/

Και ο ΟΣΕ στην "μίζα"....

Σε άρθρο της Καθημερινής, αναφέρεται ότι η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης συνεχίζει την έρευνα στα εσωτερικά των εταιρειών σχετικά με την διαφθορά και των μίζων προς τρίτους. Πέραν λοιπόν τεσσάρων Αφρικανικών χωρών η Ελλάδα και εδώ έχει την δική της θέση στην λίστα της παρανομοίας. Η χρονική περίοδος ήταν εκείνη των Ολυμπιακών αγώνων και αφορά τον ΟΣΕ και εταιρείες θυγατρικές δικές του και συμφωνίες με αναδόχους έργων για την γραμμή Ιωαννίνων - Καλαμπάκας μήκους 22,7 χλμ.
Κάθε μέρα ακούμε για τρομερά ατοπήματα του παρελθόντος κάποιων που έκλεβαν εις βάρος των άλλων. Το ένα αριστούργημα μετά το άλλο βουτηγμένο στα "κακάκια" με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό της χώρας μας και των ίδιων εμάς.  Καμμία αντίδραση όμως όλα αυτά τα χρόνια από κανένα μας διότι όλοι μας ή μάλλον οι περισσότεροι είμαστε προσκολημένοι στα κόμματα προκειμένου να βολευτούμε. Και μόλις βολευτούμε δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέραν από εμάς. Καμμία αντίδραση για το θέμα του Βατοπεδίου, καμμία αντίδραση για το κουκούλωμα της υπόθεσης που πάει να γίνει. Κανένας πολιτκός και μή που ευθύνεται και έχει καταχραστεί δεν μπαίνει φυλακή, βαθιά χωρίς να βγεί. Όλοι δρουν εις βάρος του λαού που δεν αντιδρά δεν μιλά . Σκεφτείτε μόνο εάν ο λαός αντιδρούσε και περικύκλωνε την Βουλή και δεν άφηνε να βγεί κανένας μέχρι να επιστραφούν τα λεφτά μας.... Αλλά κανείς δεν το κάνει.... Ο πρώτος που θα το κάνει θα τον ακολουθήσουν κι΄άλλοι κι άλλοι μέχρι που θα τα κάνουν πάνω τους γιατί την εξουσία την έχουμε εμείς και εκείνη που τους παραχωρήσαμε να διαχειρίζονται την δική μας εξουσία.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ένα τραγούδι για την κρίση

Χωρίς σχόλια το νέο hit, τώρα ετοιμάζεται και σε άλλες γλώσσες. Πρέπει να είναι στα ελλήνικα top 10 στην πρώτη θέση. Εδώ σε πρώτη κυκλοφορία μόλις έφθασε.

Δείτε το:

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Σύστημα Υγείας.....Ιατρικά

Σύστημα Υγείας που έχει πνιγεί, στο ίδιο το σύστημα που το περιέχει. Ένα σύστημα που συνεχώς εδω και δεκαετίες αιμοραγεί εις βάρος των ασφαλισμένων. Σύστημα Υγείας που συνώνυμο έχει την λέξη διαφθορά. Σύστημα Υγείας που στηρίζεται στον ίδιο βασικό άξονα που στηρίζονται και άλλων χωρών που η Ιατρική από λειτούργημα που θα έπρεπε να είναι έχει καταντήσει κακούργημα. Πράξεις και δημοσιεύσεις κατα καιρούς που λεκιάζουν την νοημοσύνη μας. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις άλλες χώρες που βρίσκονται στον ίδιο άξονα είναι το ποσοστό διαφθοράς μας σαν κράτος. Διαφθορά που αγγίζει τόσο τα όρια της μαφίας όσο και της γελειότητας. Γελειότητας διότι γνωρίζουμε γιατρούς που ενώ δηλώνουν στην εφορία πιό φτωχοί από τον κουλουρά στην οδό Πανεπιστημίου και ζουν σε πολυτελή σπίτια η καλύτερα βίλλες, με ακίνητα και αυτοκίνητα στην κατοχή τους (όχι βεβαια στο όνομα τους) Γιατροί που κάνουν επιλογή τι θα συνταγογραφήσουν έναντι αντιτίμου κάθε φαρμακευτική εταιρείας που λειτουργεί κατά αυτό τον τρόπο. Γιατροί, που σε χρόνο μηδέν έχουν χτίσει περιουσία. Εταιρείες με κρυφά ταμεία προς τρίτους. Πάντα βέβαια κρυφά αλλά παρόλα αυτά νομότυπα. Γιατροί που βασιζόμενοι κατά πρώτον στην γνώση τους και κατά δεύτερον στην φαρμακευτική αγορά και των σκευασμάτων, ανεβάζουν τις πωλήσεις της κάθε φαρμακευτικής που υποκύπτει στις απαιτήσεις τους. Πόσοι από εσάς που διαβάζεται γνωρίζεται ότι το φάρμακο σαν φάρμακο έχει χάσει την αξία που είχε κάποτε ως μέσο αποκατάστασης της υγείας μας και έχει καταντήσει ένα εμπόριο μάρκας, αντιγραφής και καλύτερης προμήθειας προς πώλησης. Πωλητής δεν είναι πλέον αυτός της εταιρείας αλλά αυτός που τον πωλάει και το πρωοθεί. Ο γιατρός δηλαδή γιατί αυτός αποφασίζει. Ο πραγματικός ιατρικός πωλητής της κάθε φαρμακευτικής δεν είναι τίποτα άλλο από ένας διαμεσολαβητής χρημάτων, προσφορών και άλλων μεταξύ φαρμακευτικής εταιρείας και γιατρών. Έχουμε εμπιστοσύνη στο γιατρό μας σε αυτό που θα μας συνταγογραφήσει για να γίνουμε καλά, δεν έχουμε εμπιστοσύνη κατά πόσο δρα εναντίον του κοινωνικού συνόλου μέσω αυθαιρεσίας του για χάρην κέρδους. Πολλά φάρμακα διαφέρουν μεταξύ τους ακόμα κι αν έχουν την ίδια δραστική ουσία. Η διαφορά είναι περισσότερο στην τιμή αλλά και στην αμοιβή που δίνεται στον γιατρό κάτω από το τραπέζι. Μπλοκάκια συνταγογράφηση τριφυλλα και τετράφυλλα να αποδεικνύουν στο γιατρό, στον πώλήτή και στην εταιρεία πόσα κουτιά έγραψε και ανάλογα να πληρωθεί στην τιμή που έχει συμφωνηθεί. Τώρα εάν το φάρμακο που παίρνει ο ασθενής είναι το πραγματικά κατάλληλο είναι ένα θέμα που λίγοι το γνωρίζουν. Το θέμα είναι κατά πόσο το κράτος και κατά συνέπεια εμείς που ψηφίζουμε τροφοδοτούμε το σύστημα αγνοώντας το. Η άγνοια μας και η ταυτόχρονη αδιαφορία μας τρέφει την διαφθορά και τα "κακακια" που μας περιβάλλουν....Καλή μας όρεξη..

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Θεατρική σκηνή " Η Ωραία Ελλάς" ...Guest Star το Δ.Ν.Τ.


Οι παραστάσεις συνεχίζονται. Μην βιάζεστε για να τις δείτε. Θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη. Μια υπερπαραγωγή, με την αμέριστη βοήθεια Ευρώπης και Αμερικής. Το Δ.Ν.Τ. συμμετέχει ως guest star έκπληξη ή τουλάχιστον, παρουσιάστηκε σαν έκπληξη στον κόσμο, διότι όλα ήταν σχεδιασμένα, έτσι ώστε η παράσταση να έχει την μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτό που κάνει το έργο ξεχωριστό είναι οι ξαφνικές εναλλαγές θεματολογίας και εικόνας, που τον περισσότερο κόσμο τον απροσανατολίζει από το κύριο θέμα. Εκεί δηλαδή που το θέμα είναι η έλευση του Δ.Ν.Τ. στην χώρα μας και η καταστροφή που θα επιφέρει, ξαφνικά η εικόνα αλλάζει με 4 - 7 αλυσοδεμένους να τους πηγαινοφέρνουν, κομπάρσοι με μπλέ κουστούμια και άσπρα κράνη είτε πάνω σε μηχανές είτε μαύρα τζιπ με φιμέ τζάμια.
Αναλύσεις και ξανά αναλύσεις για αυτούς τους αλυσοδεμένους ονομαζόμενους τρομοκράτες. Τρομοκράτες που ένας μετά τον άλλον αποκαλύπτονται με τον ρόλο που είχαν στην οργάνωση που συμμετείχαν, λες και έπαιζαν στο Ελλάδα έχεις Ταλέντο.
Το λάθος εδώ βέβαια, του σκηνοθέτη είναι ότι, με διαφορά, λίγων ημερών, αποκαλύπτονται γιάφκες, βόμβες και πολλά άλλα λες και τα είχαν έξω από την πόρτα της κάθε γιάφκας με ετικέτα.... εδώ υπάρχει οπλισμός..... εδώ υπάρχουν βόμβες..... εδώ υπάρχουν σημειώσεις...... Θεωρώ , όπως και ο πολύς κόσμος ότι η τρομοκρατία είναι τόσο καλά κρυμένη και μπλεγμένη σε λαμογιές, διαφθορά και πολιτικά παιχνίδια που ακόμα και αυτοί που εμπλέκονται σ'αυτήν, δεν ξέρουν το πότε και που έχουν την "περιουσία της οργάνωσης"...Όπλα και λοιπά.
Με την έντεχνη αλλαγή όμως του θέματος, ο κόσμος γίνεται άμεσα θεατής και ακροατής, ενός άλλου τελείος διαφορετικού θέματος, από αυτό της έλευσης και της εισχώρησης του Δ.Ν.Τ. που είναι και το κυρίως θέμα. Και αυτό γιατί πολλύ απλά ο θεατής, παθιάζεται, με το θέμα που του λές και αντιδρά. Και ο σκηνοθέτης δεν θέλει να αντιδράσει ο κόσμος για το Δ.Ν.Τ. Γιατί αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου.
Ο σκηνοθέτης είναι σαν τον μάγειρα που προσπαθεί με διάφορες γεύσεις να δώσει ένα γευστικό αποτέλεσμα ακόμα κι αν μέσα στην συνταγή υπάρχει κάτι που είναι πραγματικά άγευστο ή πικρό.
 Οι πολιτικοί σε ρόλο, συντελεστών θεατρικής παραγωγής που ενίοτε γίνονται ηθοποιοί και κομπάρσοι δίνουν τον καλύτερό τους ευατό στον ρόλο που έχουν, προκειμένου να δείξουν ότι η τέχνη του θεάτρου είναι εκείνη, που μπορεί να συμπαρασύρει γνώμες, απόψεις ακόμα και τους ίδιους τους θεατές, στην κεντρική ιδέα της παράστασης. Οι διάφορες επιχειρηματικές βδέλλες και τσιμπούρια που βρίσκονται γύρω από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση, είναι οι χρηματοδότες ή οι χορηγοί που αναμένουν τα οφέλη, από την επιτυχία της παράστασης που έχει παιχτεί.
Το θέμα είναι κατά πόσο, οι θεατές, έχουν την ικανότητα, την εξυπνάδα και το θάρρος, να κρίνουν την παράσταση και τους συντελεστές τής, έτσι ώστε να γίνει ένα θέατρο χωρίς θεατές ή μια παράσταση που όλοι μας θα είμαστε πρωταγωνιστές σ' αυτήν.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η φυλακή είναι για τους "λεβέντες"...

Τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Ποιοί είναι οι λεβέντες που πρέπει να μπουν φυλακή και τέλος "πόσο λεβέντες είναι". Δυστυχώς αυτοί που μας έχουν κατακλέψει τα τελευταία χρόνια . Τα λαμόγια που διαρκώς και επιμελώς κλέβουν είτε φανερά είτε μουλοχτά..Έίναι ακόμα ελεύθεροι. Ποιοί είναι αυτοί που θα βρούν το θάρρος και κόψουν στα δύο το σύστημα και τους χώσουν όλους μέσα. ΚΑΝΕΙΣ. Μόνο ο ίδιος ο λαός, εάν σηκώσει το ανάστημά του. Αλλά ακόμη και αυτός ο λαός δεν βρεί το θάρρος γιατί μέσα σε ένα σύστημα που τον έχει εκπαιδεύσει στην διαφθορά και την λαμογιά, και ο ίδιος ο λαός έχει κάνει τις δικές του λαμογιές, είτε μικρές είτε μεγαλές. Λαμογιές που εξυπηρετούν τον καθένα ατομικά αλλά έχουν φέρει το κοινωνικό σύνολο και την περηφάνια μιας χώρας στο έλεος επιδέξιων αρχιλαμόγιων. Αυτο που διαφοροποιεί τον λαό και τα αρχιλαμόγια που είναι σε θέσεις και καρέκλες είναι, ότι μια μερίδα του λαού έχει την ικανότητα να ξυπνήσει και να παρασύρει και το υπόλοιπο σε έναν ορθό και σημαζεμένο δρόμο, ξέρωντας ότι μπορεί να χάσουν μερικά κεκτημένα αλλά προκειμένου να ορθοποδήσουν δεν τους νοιάζει.. Ενώ τα αρχιλαμόγια δεν έχουν την δυνατότητα αυτή διότι όλες οι κινήσεις τους, όλη η δύναμή τους αλλά η υστεροφημία τους στηρίζεται στο χρήμα και την ψευδαίσθηση της εξουσίας τους. Τώρα που τα πράγματα που μπορούν να γίνουν σαν το ηφαίστειο της Ισλανδίας για την Ελλάδα, τώρα μπορεί ο καθένας από εμάς να ενώσει τα χέρια του και με την δύναμη που δημιουργηθεί να αλλάξει τα πράγματα. Βέβαια για να απλώσεις το χέρι σου θα πρέπει να βρίσκεται ο άλλος κοντά και να κοιτά στην ίδια κατεύθυνση με σένα....άραγε ποιός είναι δίπλα μου ?

Ισλανδία - Video από το ηφαίστειο

Παρακολουθείστε το βίντεο από το ηφαίστειο

Η εναέρια κυκλοφορία της Ευρώπης διακόπτεται ....


Τα περισσότερια αεροδρόμια της Ευρώπης διακόπτουν την κυκλοφορία τους προς και από αυτά σε άλλες χώρες λόγω της στάχτης από την έκρηξης του ηφαιστίου στην Ισλανδία. 5.000 με 6.000 πτήσεις στην βόρεια Ευρώπη έχουν ακυρωθεί, λόγω του πυκνού νέφους. Επιστήμονες ενημερώνουν ότι ίσως διαρκέσει από 2 μέρες έως και μια εβδομάδα ανάλογα με την ταχύτητα που τρέχει το τεράστιο σύννεφο στάχτης. Οι σκανιδαναβικές χώρες έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς η Αγγλία, Γαλλία, Πολωνία, Σκωτία. Το σύννεφο στάχτης από το ηφαίστιο, κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Κάτοικοι από τις γύρω περιοχές της Ισλανδία, μιλάνε ότι μπορούν να μυρίσουν το θειάφη στο αέρα αλλά επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να έχει σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία. Πηγές από την Πολωνία, εκδηλώνουν τον φόβο, ότι δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Πολωνία αρχηγοί κρατών, λόγω του φαινομένου, προκειμένουν να παρευρεθούν στην κηδεία του προέδρου της Πολωνίας, (από το αεροπορικό δυστύχημα) αυτήν την Κυριακή . Από την άλλη αεροπορικές εταιρείες και μη πρόκειται να πληγούν οικονομικά από την ακύρωση των πτήσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Και εκεί που η Ευρώπη πασχίζει να βγάλει άκρη και να σώσει και να θωρακίσει το ευρώ, τώρα έρχεται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μεγάλο θέμα. Το μόνο καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι λόγω του πυκνού σύννεφου στάχτης η επικείμενη επίσκεψη από το Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα πιθανόν να ακυρωθεί, προς το παρόν. Πάλι κάναμε τα μαγικά μας. Σίγουρα είναι δάχτυλος δικός μας.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ύπνος δικαίου.... Παγκόσμια πρωτοτυπία

Ύστερα από πολύχρονη μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ύπνου, που εδρεύει στην Μάλτα, διαπιστώθηκε ότι, ο πληθυσμός αυτός που αγγίζει την πρώτη θέση αδιάκοπτου ύπνου είναι η Ελλάδα. Ο πληθυσμός της, στατιστικά φαίνεται, στα διαγράμματα που παρουσιάστηκαν σε γνωστό επιστημονικό συνέδρειο του εξωτερικού,να είναι συνεχώς σε μια κατάσταση ύπνου.

Μάλιστα οι αριθμοί είναι τόσο πρωτόγνωροι, που δείχνουν τον κόσμο στην Ελλάδα να κοιμάται ακόμα κι όταν είναι ξύπνιος. Πράγμα απίστευτο κι όμως αληθινό. Ενώ ο μέσος όρος είναι οι 6 με 10 ώρες ύπνου καθημερινά, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αξξίξει τον μέσο όρο του 19 ώρες ύπνου. Δηλαδή οι μόνες ώρες ενεργητικότητας είναι οι ώρες, φαγητού, μπάνιου και sex. Έτσι εξηγήται,λοιπον γιατί ο όλοι οι Έλληνες, τρώνε το κάθετι που τους πασάρουν, χωρίς να αντιδρούν. Φόροι, έμμεσοι και άμεσοι, κερδοσκοπία εις βάρος των ελλήνων απλών πολιτών, εργασιακά δικαιώματα, ανισότητα, αισχοκέρδια, καταπάτηση από άλλα κράτη πνευματικών (και στο μέλλον ίσως και κυριαρχικών) δικαιωμάτων ιδεών και θεσμών. Όλα αυτά εάν κάποιος τα συγκεντρώσει, σε μια στιγμή της ημέρας και τα ζυγίσει θα δει, ότι δεν υπάρχει αντίβαρο από την πλευρά του απλού πολίτη. Δεν υπάρχει αντίδραση.
Έτσι λοιπόν, εάν αυτή η ψεύτική έρευνα, που προ-είπα, ίσχυε στην πραγματικότητα και δεν ήταν δικής μου έντεχνης επινόησης, τα αποτελέσματά της, θα ήταν χειρότερα από αυτά που εγώ σκαρφίστικα. Θα ήταν τέτοια, που το μόνο που θα μας έσωζε, ίσως "ένας σκέτος φραπέ αχτύπητος" για να μας ξύπναγε σαν λαό. Δεν είναι τυχαίο, που κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη, (βλέπε Ελβετία κ.λ.π.) έχουν ξυπνήσει προπολού χωρίς την ανάγκη του "φραπε"

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Σκέψη και συμμόρφωση - Το πείραμα Ash

το sync προφίλ μου
Σε αναζήτηση του ελέγχου της σκέψης της μάζας, κατά καιρούς πολλοί οργανισμοί και ερευνητικά κέντρα, χρηματοδοτούνται μυστικά,  από κράτη και μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να βρεθεί ο απόλυτος έλεγχος του κόσμου από μια μικρή μερίδα ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι ως απότερο σκοπό έχουν το κέρδος και την εξουσία. Για τον λόγο αυτό, έχουν γίνει πειράματα ως προς την ψυχολογία του ανθρώπινου είδους και πως αυτή επηρεάζεται. Παρακάτω, θα δείτε ένα βίντεο από ένα πείραμα με την ονομασία Asch.
Το πείραμα Asch, ένα ψυχολογικό πείραμα "συμμόρφωση" ενός ατόμου στις ομάδες. Τι εννοεί ο ποιητής ? Πολύ απλά, αν γύρω σου, υπάρχουν άνθρωποι, που συνεχώς επιμένουν να λένε για μια λανθασμένη άποψη, ακόμα κια αν εσύ ξέρεις ποια είναι η σωστή άποψη, ακούγωντας συνέχεια, τους γύρω σου να λένε το λάθος, στο τέλος θα πιστέψεις ότι το λάθος είναι σωστό και το σωστό λάθος. Στο συγκεκριμένο πείραμα, το οποίο, επινόησε ο Solomon Asch, εξού και το όνομα του πειράματος, πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων από τους οποίους ο ένας είναι το άτομο που στοχεύει το εν λόγω πείραμα  "συμμόρφωσης" και οι άλλοι είναι ηθοποιοί, πράγμα που δεν γνωρίζει το θύμα. Οι ηθοποιοί είναι συνενοημένοι σε αληθοφανείς ερωτήσεις που θα γίνονται, να απαντάνε λάθος έτσι ώστε στο τέλος να επηρεαστεί η σκέψη και το μυαλό του, ατόμου που στοχεύει το πείραμα. Είναι ενδιαφέρον το αποτέλεσμα και μας αποδεικνύει ότι, θα πρέπει πάντα, αυτά τα οποία μας συμβαίνουν να τα αναλύουμε να τα σκεπτόμαστε και να αντιδράμε. Ένα ανάλογο παράδειγμα συμμόρφωσης που γίνεται στις μέρες μας, είναι με το θέμα τις κρίσης....Εδώ και μήνες μιλάγανε για το έλλειμα της Ελλάδας το οποίο οι ίδιοι έκρυβαν από το 2000, μέσα από τις τηλεοράσεις, τα ραδιοφωνα τις εφημερίδες..Όπου και να γυρίσεις λένε για αυτό...(μην νομίζεται ότι γίνεται στην Ελλάδα μόνο, γίνεται παντού) όταν λοιπόν μετά από μήνες έρχονται να πάρουν ζεστό χρήμα, να κερδίσουν ακόμα παραπάνω, σου επιβάλλουν φόρους πρόστιμα και εσύ πλέον μετά από τόσο πλύση εγκεφάλου, είσαι έτοιμος να δεχτείς, χωρίς αντιδράσεις χωρίς τίποτα. Απλά σκέπτεσαι, μετά άπο όλη αυτήν την κατακεραύνωση, που δέχεσαι, ότι πρέπει να το κάνεις. ....ΟΧΙ δεν πρέπει να το κάνεις ...σκέψου το αναλύσε το, ψάξτο και μην ακούς τι λένε και τι γράφουν ...το κάνουν για να σε ελένξουν. Αντέδρασε. Αυτό που έγω ξέρω να πώ σαν τέλος είναι ότι ....."πνεύμα ανήσυχο, λαός μορφωμένος, κοινωνία δίχως τέλος".


Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Δεν Ντρέπομαι Τώρα (ΔΝΤ)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο αποσκοπεί η Ελλάδα αλλάζει όνομα μετά την ανάσταση του Κυρίου το Άγιον Πάσχα και μετονομάζεται " Δεν Ντρέπομαι Τώρα " . Πλέον όλες οι χώρες, χωρίς φόβο για λογοκρισία από τον λαό χωρίς επικρίσεις από εγκάθετους μπορεί να ζητήσει χρήματα για να βοηθήσει την χρηματοπιστωτική της εικόνα. Δεν υπάρχουν ντροπές και όρια, αφού τα λεφτά που υπήρχαν, μέχρι να πάει η κάθε χώρα στο "Δεν Ντρέπομαι ΄Τώρα" (Δ.Ν.Τ) έχουν γίνει αέρας. Αφού λοιπόν οι λίγοι και οι καλοί χωνέψανε τα ωραία ευρουλάκια δεν ντρέπονται να ζητήσουν κι άλλα για λίγο φαγοπότι ακόμα. Μάλιστα σε λίγο καιρό το Δ.Ν.Τ. θα βγάλει και γραμμάτεια εξόφλησης χρέους για δημόσιους λειτουργούς είτε επαρχίας είτε μεγαλουπόλεων οι οποίοι θα μπορούν να ζητούν βοήθεια για ανάγκες που προκύπτουν ανεξαρτήτου θέματος. Βέβαια η εξόφληση των δανείων αυτών του Δ.Ν.Τ. θα γίνεται μετά αιτήματος στην ευρωπαϊκή επιτροπή και πάει λέγοντας. Αποτέλεσμα όλα καλά . Θα υπάρχουν δύο αποθήκες που θα μαζεύουν χρήμα με σημαντικές διαρροές στην στρόφιγκα της αποθήκης και ο κάθε λαός και πολίτης της κάθε χώρας θα είναι η πηγή και η εισροή αυτού του χρήματος.

Εγκληματικότητα και αδιαφορία...

Χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, μόλις που προλαβαίνεις να ντυθείς για να προλάβεις. Αρπάζεις την τσάντα σου για να κατέβεις στο δρόμο για να πας στην δουλειά σου. Τρέχεις και αγωνιάς, για το τι δουλειές έχεις να κάνεις. Στην στροφή ανάβεις ένα τσιγάρο και στο καπνό του επάνω σχηματίζονται αριθμοί και γράμματα από τις σκέψεις που είσαι χαμένος για το πρόγραμμα της ημέρας . Και την ώρα που παίρνεις την δεύτερη ρουφηξιά του τσιγάρου ...ακούς "κύριος την τσάντα και το πορτοφόλι σου και βγάλε τον σκασμό..." Το τσιγγάρο το κατάπιες, το παντελόνι σου το λέρωσες και η φωνή σου γίνεται ίδια με της Δέσποινας Μυραράκη. Μέχρι να σκεφτείς "ρε παιδιά μια βοήθεια, ένας αστυνομικός, ένα κάτι..... η τσάντα και το πορτοφόλι σου έγιναν "λουή φυγόν". Σε άθλια κατάσταση και αφού έρχεται η πρώτη κανονική ανάσα, η πρώτη σου σκέψη είναι να το καταγγείλεις στην αστυνομία... Βρίσκεις το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και διαβένεις την είσοδο. Στα γρήγορα ακούς προστάγματα για καταγγελείες στον πρώτο, για μυνήσεις, στο δεύτερο, για πρωτόκολλα και διαβατήρια στο ισόγειο. Ανεβοκαταβαίνεις τα σκαλιά, σαν τον Βέγγο και με το που βρίσκεις τον κατάλληλο αξιωματικό, τρως την πρώτη κίτρινη .... "Κύριος στην σειρά σου.... " Λες τι να σου κάνουνε και αυτά τα παιδιά ... Τα παιδιά παίζανε στο Facebook, το Vice...Παιδιά είναι, τι να τα κάνουμε... Δεν βαριέσαι εμείς τα πληρώνουμε. Κόσμος περνά από μπροστά σου. Η ώρα, έχει χάσει το λεπτποδείκτη της από το περίμενε και ξαφνικά ...."κύριος ελάτε μέσα" ένα παιδάκι ίσα με 22 χρονών, αξύριστο, ατιμέλητο, με ένα τζιν που τα μυρμήγκια κάνανε πικνικ στο σπανάκι που είχε φυτρώσει επάνω του από την βρώμα, σε ένα γραφείο λες και το πήρανε από την ταινία του μπακαλόγατου βγάζει μια κόλλα χαρτί και σου ζητά να εξιστορήσεις το γεγονός. Κατάθεση το λένε. Σκέφτεσαι δεν πειράζει τουλάχιστον θα βρω το δίκιο μου. Μα το δίκιο δεν το βρίσκεις γιατι η απάντηση είναι "θα σας ειδοποιήσουμε αλλά μην περιμένεις και τίποτα " ...δηλαδή πάρε άλλη τσάντα κι άλλο πορτοφόλι και προχώρα. Και συ προχωράς και προχωράς και αμέσως μετά σκέφτεσαι .....τι είναι καλύτερο τελικά, να σε ληστέψουνε και να προχωρήσεις ή να καθυστερήσεις ζητώντας βοήθεια από την πολιτεία με αποτέλεσμα να αργήσεις στην δουλειά σου και να σε απολύσουν.....?

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ο δρόμος έχει την δική του ιστορία...

Το θυμάστε το άσμα της δεκαετίας του Πολυτεχνείου.....Αυτό μου ήρθε στο εθνικό οδικό δίκτυο όταν επέστρεφα....Αν η άσφαλτος είχε στόμα θα είχε κάνει δικό της κόμμα...Σίγουρα γιατί με τα τόσα λεφτά που έχουν πάρει για να φτιάξουν αυτό το δίκτυο την χρηματοδότηση για το κόμμα θα την είχε σίγουρη....Όσο για τους ψηφοφόρους του θα είχε όλους αυτούς που έχουν χάσει τους ανθρώπους στο δίκτυο αυτό από την κακοτεχνία του καθώς επίσης και όλους όσους ταλαιπωρούνται σιχτηριάζοντας την ώρα και την στιγμή που αποφάσισαν να πάνε μια εκδρομή ή να μετακινηθούν γιατί τους το επιβάλει η εργασία τους. Τα διόδια, οι ανύπαρκτες πινακίδες, ο φωτισμός καθώς και όλες οι λακούβες μαζί καθόνται καλά σε μια "κατάσταση" που το σύστημα έχει υποστηρίξει μέσα από διαδικασίες που βασίζονται στην λαμογιά, στο πολιτικό συμφέρον και πολλά άλλα ...Μια κατάσταση που όλα βυθίζονται στα "κακάκια" και εμείς απλά δεν κάνουμε τίποτα παρά μόνο οδηγούμε σε ένα δρόμο που βρωμάει από την δυσοσμία του όλου συστήματος που σαπίζει επειδή εμείς δεν αντιδρούμε, επειδή μας ενδιαφέρει μόνο "το κομμάτι του δρόμου που οδηγεί στο σπίτι μας" και αδιαφορούμε για όλα τα υπόλοιπα. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε πώς όλα τα μονοπάτια της ζωής μας " όλοι οι δρόμοι " οδηγούν στο δικό μας κατώφλι είναι συνέχεια της ζωής και της ποιότητας που την διακατέχει. Ζωή χωρίς ποιότητα είναι φρούτο χωρίς γεύση ....

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ανάσταση προ Θάνατου...

Χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού, στενεμένους και κατατρεγμένους αλλά και κρισομανείς....Μια μέρα που όλοι σε λίγες ώρες θα πάρουν το Αγιον Φως από τους απανταχού αναπτήρες και τους άγιους zippo....Μια μέρα που στα μυαλά όλων είναι η εξής απορία...ο Χριστός δικαίως αναστήθηκε εμείς ..ΠΟΤΕ ? και γυρνώντας όλοι στις δουλειές τους, θα σκέφτονται πόσο βαριά έκατσε το κόστος της μαγειρίτσας και του σουβλιστού αρνιού κι αν θυμηθήκανε να πάρουν τις αποδείξεις από το supermarket και τα κρεοπωλεία...  Χμμμ ...μήπως όλοι περιμένουμε την ανάσταση από την απόδειξη και την ελάτωση του Φ.Π.Α. ? Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και απέραντο κενό με έλληψη βαρύτητας η δουλειά της εφορίας....Τώρα πλέον και τους μυστικούς πράκτορες ...δέσαμε..Πριν είχαμε τους ράμπο της εφορίας ...τώρα έχουμε τους μυστικούς πράκτορες...Μήπως η εφορία αντί να υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών να υπαχθεί στο Γενικό Επιτελείο πληροφοριών ...Τέλοσπαντων καλες γιορτές και καλή ανάσταση...

Νέα από την Ελλάδα

Ετικέτες