SYNC ME @ SYNC

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Τρομολαγνεία

Όλοι μιλάμε για τα φαινόμενα εκείνα που χαρακτηρίζουν μια εποχή, μια χρονιά, μια δεκαετία. Ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα της εποχής μας, είναι η στοχευμένη εξέλιξη της τρομολαγνείας. Ανέκαθεν ο τρόμος ήταν ένα όπλο για να ελέγχεις την μάζα, το πλήθος ή ακόμα μια καθορισμένη ομάδα. Υπήρχε στην κοινωνία την ακούμε και την βρίσκουμε ακόμα και μέσα σε οικογένειες. Την μαθαίνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Οι γονείς ασκούν τρόμο και φόβο στα παιδιά τους για να μπορούν να έχουν τον έλεγχό τους. Μερικές φορές μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό. Ακόμα και στις σχέσεις παρατηρήται το φαινόμενο. Εκεί που όμως πολλές μορφές άσκησης τρόμου είναι όταν απευθύνεσαι σε ένα κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμιτικά ποσοστό ανθρώπων, όπως το λαό που απαρτίζει ένα κράτος. Στις μέρες μας την μεγαλύτερη άσκηση στοχευμένης τρομοκρατίας - τρομολαγνείας την κάνουν ομάδες ανθρώπων (κυβερνήσεις, κόμματα, G20, κ.λ.π.) χρησιμοποιώντας το καλύτερο και το πιο απόλυτο όπλο τα μέσα μαζική ενημέρωσης. Τηλεόραση, εφημερίδες. Πείτε μου έναν τηλεοπτικό σταθμό που ασχολείτε με την ενημέρωση που δεν το κάνει. Κάθεσε στον καναπέ και με το που πατάς το Οn στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης βομβαρδίζεσαι από ειδήσεις και νέα που ως κύριο στόχο έχουν να σε κάνουν να τρομοκρατηθείς. Να παραιτηθείς από κάθε είδους σκέψη αυθορμητισμού και μελλοντικών σχεδίων εξέλιξης πνευματικής και επαγγελματικής διότι η τρομοκρατία που δέχεσαι σε αφοπλίζει χωρίς αντίσταση δική σου.
Και αυτό γίνεται τώρα . Σε λίγα χρόνια (που μάλλον ήδη έχει ξεκινήσει) η τρομολαγνεία επεκτείνεται και στο διαδύκτιο και εκεί προσπαθούν μέσων των social media (facebook,twitter κ.λ.π) . Το κλίμα πλέον είναι το ίδιο και στις δύο μορφές των μέσων. Έχουν το ίδιο concept. Τρομοκρατήστε τον κόσμο. ΄Το δύσκολο στο διαδύκτιο είναι μόνο ότι μέχρι στιγμής ο κάθε χρήστης έχει λόγο και άποψη και την άποψη αυτήν την εκφράζει ελέυθερα.Δημιουργήστε κανάλια ελεύθερης έκφρασης μέσω του διαδυκτίου που να έχουν ήχο, εικόνα, κείμενο. Μπορείτε.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Οι νέες τεχνολογίες και η τάση των νέων πραγμάτων

Όλοι μας λίγο πολύ, γνωρίζουμε την διαφορά του χθές και του σήμερα, σε σχέση με την ύπαρξη των νέων τεχνολογιών όπως του διαδυκτίου. Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το μέσο αυτό χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική αξία και το πόσο μπορεί να βοηθήσει την ίδια μας την ζωή στην εξέλιξή της. Πολλοί είναι επίσης αυτοί που το θεωρούν ως ένα μέσο που το μόνο σκοπό που έχει, είναι να μας κατευθύνει και να μας ελέγχει.
Το διαδύκτιο ως ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργηκότητας, δίνει την δυνατότητα σε όποιον θελήσει, να το χρησιμοποιήσει, προς όφελος των άλλων. (χωρίς σκοπό το κέρδος)
Υπάρχει πληθώρα, διαφόρων website που ως αντικειμενικό σκοπό, έχουν την ενημέρωση (χωρίς δόλο) και την υποστήριξη ατόμων που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η ανάγκη αυτή προέρχεται, είτε από κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από κατευθυνόμενα μέσα όπως η τηλεόραση και δημιουργεί άτομα αποξενωμένα, χωρίς βούληση, χωρίς ανυσηχίες είτε από εκείνα τα άτομα που η ανάγκη τους, εντοπίζεται στο τομέα της ιατρικής ή φαρμακευτικής βοήθειας.
Το διαδύκτιο και η εξέλιξη του μέσου αυτού (μέσα κοινωνικής δικτύωσης Social Media Networking) έρχεται να καλύψει την ανάγκη αυτή. Να δώσει την δυνατότητα στους ανθρώπους εκείνους να ενημερωθούν και να βρούν τρόπους επικοινωνίας. Είναι μια ψηφιακή κοινωνία, που το μόνο που χρειάζεται είναι κατάλληλους οδηγούς/φορείς που θα δείξουν τον δρόμο και την σπουδαιότητά του.
Μια κοινωνία που λόγω της ελεύθερης έκφρασης που την διακατέχει, δίνει την δυνατότητα σε εμάς να την ορίσουμε. Εμείς να θέσουμε τα όρια και τις δυνατότητες και όχι κάποιοι άλλοι να μας επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, όπως γίνεται κάθολη την διάρκεια της ιστορίας μας.
Μπορεί να ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή να το δείτε πολύ ρομαντικό αλλά αν δείτε την ουσία των πραγμάτων θα καταλάβετε ότι ο κόσμος έχει την ανάγκη της επικοινωνίας και της ελευθερίας και μέσα από το internet και κατά συνέπεια τα Social Networks, προσπαθεί να το πετύχει.
Μια έρευνα που βγήκε στην δημοσιότητα για την δεκαετία που πέρασε είχε σαν αποτέλεσμα ότι αυτή ήταν η δεκαετία των Social Media Networks . Δεν είναι τυχαίο. Έχουμε την ευκαιρία, τις γνώσεις και τις δυνατότητες.

Το μόνο που λείπει είναι ο κοινός στόχος.

Νέα από την Ελλάδα

Ετικέτες